Covid-19’a Tepkimiz Nasıl Olmalı?

Covid-19’a Tepkimiz Nasıl Olmalı?

Yazar/ Author : Mr. Muhammed Satılmış

Bugünlerde tek gündemimiz var. Covid-19.

Herhangi bir platformda aynı konu. Hatta olumsuz durumu daha çekici hale getirmeye çalışan haber davetleri telefonumuzda, bilgisayarımızda ve televizyonlarda.

Umutlu ve neşeli olmaya çalışıyoruz ancak her an mümkün olmadığı kesin.

Hangi durumda olursak olalım, yaklaşım ve seçimlerimiz bizi bulunduğumuz noktadan ya daha iyi ya da daha kötü yerlere götürecektir. Bugün olduğu gibi olumsuz bir durumla karşılaştığımızda sergilediğimiz yaklaşımlar ve sonrasındaki seçimlerimiz belirleyici olacaktır. 

Avrupa Sosyal Psikoloji Dergisi’nde bir araştırmaya yer verilmiş. Sahte bir iş ilanına başvuran gönüllülere ya dik oturmaları ya da kambur durmaları söylenmiş. Formu doldururken dik oturanlar kendilerini kambur duranlara göre çok daha olumlu değerlendirmişler.

Bu yüzden, malum ortak gündemimize karşı dik durarak daha güçlü olmamız mümkün. Bu dönemde daha çok birlikte olduğumuz ailemiz özellikle çocuklarımız için, ailemizdeki büyüklerimiz için, iş arkadaşlarımız için ve herkes için dik durabiliriz. İçimizde olumsuz konuşan, “parazit ses” dediğimiz kendimize karşı da tabii ki.

Dik duruşumuz öncelikle iş başvurusundaki gibi fiziksel olmalı, kesinlikle faydalı. Sonra zihinsel bir dik duruş ve eşlik eden basit önlemler, hepsi bu.

Buraya kadar bireysel tarafımızı ele aldık, peki kurumsalda yaklaşımımız nasıl olmalı?

Zor zamanlarda lider yöneticilere daha çok ihtiyaç duyarız. Çünkü bu zamanlarda hayatımızdaki değişkenlikler, belirsizlikler ve karmaşa artmıştır. Kurumlarda liderlerin yönlendirici söylem ve yaklaşımları ile ekiple yazılı, sözlü, empatik, gerçekçi ve güven telkin eden iletişimi kurum içindeki dedikoduları önleyecek, umutların azalmasına müsaade etmeyecek ve olası kayıpları en aza indirecektir.  

Kurumlarda lider yöneticilere ihtiyaç artsa da, herkese iş düşmektedir. Herkesin bulunduğu ortamda ve etki alanında liderlik yapması gerekir. Özellikle bu tür zamanlarda sadece başkalarından fayda beklenen edilgen yapılar yetersizdir. Tüm ekibin aktif olması ve proaktif çözümleri araştırması gerekmektedir.

Peter Drucker’ın yönetim etkinlik formülü bugün yaşadıklarımız karşısında da bizler için yol haritası niteliğinde:

1. “Yapılması gereken nedir” diye sorun

2. “Bizim için doğru olan nedir” diye sorun

3. Eylem planlarını geliştirin

4. Kararlarınızın sorumluluğunu üstlenin

5. İletişimin sorumluluğunu üstlenin

6. Problemlerden çok fırsatlara odaklanın

7. Üretken toplantılar yürütün

8. “Ben” yerine “Biz” diye düşünün ve konuşun

Covid-19’un bir gün tarih olacağı kesin. Yaklaşım ve seçimlerimizin kontrolünü elden bırakmamak ve krizin neticelerini tecrübeye dönüştürmek zor değil. Özel ve iş hayatımızı etkin yönetebilmenin imkansız olmadığını kabul ederek her günün sabahına daha yüksek enerjiyle uyanabiliriz.   

18.04.2020

İstanbul, Türkiye

Yazar/Author : Muhammed Satılmış

Kıdemli Danışman, Eğitmen, Profesyonel Koç

https://www.linkedin.com/in/muhammed-satılmış-executive-mba-24675418/

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.